Kuchnia
ciasta
Ciasto Bounty || mysweetworld
Składniki na dużą blachę (około 25 na 32cm):
na biszkopt:
4 jajka + szczypta soli
125g cukru
100g mąki (można dodać razem z mąką łyżeczkę proszku do piecz.)
40g kakao
50 g wiórków kokosowych
do nasączenia:
3/4 szkl. mleka + kilka łyżek likieru Malibu (jeśli akurat macie)
na masę kokosową:
3 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru+ 1 opakowanie cukru wanilinowego
350g wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
200g masła
na polewę: *
2 tabliczki mlecznej czekolady + 1 szklanka mleka + 2 łyżeczki żelatyny
Przygotować biszkopt. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę (można dodać teraz łyżeczkę proszku do pieczenia) i kakao, wymieszać delikatnie wyłączonym mikserem lub szpatułką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Nasączyć mlekiem z dodatkiem Malibu (lub bez)- rozprowadzić poncz łyżeczką po całym biszkopcie (może być jeszcze lekko ciepły).
Przygotować masę. Odłożyć 3/4 szklanki mleka, resztę wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut). Odłożone wcześniej mleko wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na biszkopt i wyrównać i schłodzić. Po wystudzeniu można wyrównać masę wałkiem.
Przygotować polewę. *Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia (nie można jej zagotować!). Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na schłodzoną masę. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroić nożem macznym w gorącej wodzie i za każdym razem wytartym do sucha.
Rada: Nie trzeba przygotowywać polewy, można zetrzeć na tarce czekoladę i rozsypać na ciepłej masie kokosowej :) To czy użyjecie proszku do pieczenia zależy od Was- jeżeli miewacie problemy z biszkoptem polecam go użyć, ale nie jest to konieczne.
MA==